Kan Testlerindeki Bazı Kısaltmalar Ne Anlama Geliyor ?

Hayatta en büyük zenginlik şüphesiz sağlık değil mi? Sağlığımızın ne büyük bir nimet olduğunu özellikle hasta olduğumuzda yada hastaneye gittiğimizde daha iyi anlıyoruz.Hastanede yapılan kontroller,istenilen testler,çekilen röntgenler,idrar ve kan örnekleri ve daha birçoğu hastalığımıza tanı konulması ve tedavide kullanılacak yöntemlerin belirlenmesi için oldukça fazla önem arz ediyor.Şimdi bu yazdıklarımla alakalı bana mail yoluyla ulaşan bir metni paylaşmak istiyorum sizinle.Beni olduğu gibi sizi de aydınlatır ve bilgilendirir umarım...

Merhaba arkadaşlar. Hepimiz mutlaka bir kez olsun doktora gitmişizdir veya kan aldırmışızdır. Kan testinin sonuçlarını aldığımızda bilmediğimiz bazı kısaltma terimlerin de yer aldığını görmüşsünüzdür. Şimdi sizlere bu kısaltma tanımlar hakkında ufak bilgiler aktaracağız.

PDW Nedir?
PDW testi genel olarak bakıldığı zaman, tüm kan testleri sonuçlarında görülmektedir. Peki PDW nedir? PDW kandaki trombosit büyüklüğünün dağılımdaki aralığın anlamına gelmektedir. Kandaki PDW düşüklüğü veya yüksekliği, PDW kan testi sonucu ortaya çıkmaktadır.
Kan testinde PDW değerlerinin yüksek çıkması, kandaki trombositlerin yapısal olarak çok farklı büyüklükte olduğunu gösterir. Yüksek PDW durumlarında, çok sayıda yaşlı ve genç trombosit bir arada bulunur.

RDW Nedir?
Yaptırdığımız kan testlerinin sonuçlarında genel olarak sıkça karşılaştığımız terimlerden biride RDW’dir. Çoğumuz RDW’nin ne olduğunu merak etmiştir. Peki RDW Nedir?
Kırmızı kan hücrelerinin dağılımındaki genişliğe RDW denmektedir. Bu test kan alımı ile yapılır ve tam kan sayımı yapıldığı taktirde, sonuçlar bölümünde RDW oranları da gözükmektedir. RDW testi alvuyarların, yani kırmızı kan hücrelerinin kendi aralarından olan büyüklüğü ve küçüklüğü hakkında bilgi verir.

MCH Nedir?
Yapılan tüm kan test sonuçlarında mutlaka MCH değerleri hakkında bilgi bulunmaktadır. MCH Nedir diye bakıldığı zaman, MCH;
MCH, kırmızı kan hücrelerindeki ortalama olarak hemoglobin miktarını ifade etmektedir. Hemoglobin görev olarak, oksijeni ciğerlerden alıp, hücrelere taşıma işlevini yerine getirmektedir. Kan testlerinde MCH oranları ortaya çıkmaktadır. MCH yüksekliği veya düşüklüğü, vitamin ve mineral bakımından sorunun olduğunu göstermektedir. Bazı durumlarda MCH değerleri kronik hastalıkların olduğuna işaret edebilmektedir.

Arkadaşlar yazımızın sonuna geldik. Sizlere kan testlerinde mevcut bazı değerler hakkında kısada olsa bilgi aktardık. Umarım işinize yarar bilgiler vermişizdir.