Astronotlar Üşür Mü / Çağlar Sunay

Öncelikle,çocuklarımızı böylesine güzel bir kampanyayla buluşturan İş Bankası'nı canı gönülden kutlayarak giriş yapmak istiyorum yazıma.Ülkemizde daha çok okuyan çocuğun nitelikli kitapla buluşması,okuyan ve sorgulayan gençlerin sayısının artması,öğrenciler için fırsat eşitliğinin oluşmasına katkıda bulunulması amacıyla tam 10 senedir ''Karneni Göster,Kitabını Al'' kampanyası düzenleyen Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları,bu sene Astronotlar Üşür Mü? Bilim Yolunda Eğlenceli Adımlar adlı kitabı ilkokul ve ortaokul öğrencileri ile buluşturdu.Ayrıca bu sene görme engelli öğrencilere özel Braille alfabesi ile de basılan kitap,görme engelli öğrencilere eğitim veren okulların kütüphanelerine de iletildi.

2017 / Haziran basımlı kitabın yazarı Çağlar Sunay (1997'de TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisinde bilim yazarlığına başladı,ilköğretim okulu öğrencilerinin fen ve teknoloji derslerine yönelik yardımcı ders kitapları yazdı,7 yıldır Türkiye İş Bankası'nın Kumbara ve Mini Kumbara dergilerinin genel yayın yönetmenliğini yapıyor) ,grafik tasarımı ise Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'na ait.
120 sayfadan oluşan kitap (son 3 sayfa kaynakça) öğrencilerin (bana kalırsa yetişkinlerin de) merak etme,araştırma ve öğrenme becerilerine katkıda bulunmak amacıyla hazırlanmış.Kapağına bakınca kitabın konusunun uzayla alakalı olduğunu düşünsem de içinde;Yaşam,İnsan,Bilim ve Teknoloji,Dinamik Dünya,Evrendeki Adresimiz ana başlıkları altında 54 farklı konu;güzel,ilginç bilgiler ve görseller eşliğinde yer alıyor.
Bunlar neler mi? Mesela..
Dünyada 60.000 ağaç türü varmış..
Dünyanın en zehirli bitkisi kene otunun 4-5 tohumu bir insanı 3-5 gün içinde öldürmeye yetermiş.
Dinozorların günümüzde yaşayan en yakın akrabaları kuşlarmış..
18 metreyi bulan boyuyla karalardaki gelmiş geçmiş en büyük yırtıcı hayvan olan Spinozor'un bazı dişleri 15-16 cm olabiliyormuş..
İlk e-posta 1971'de Ray Tomlinson tarafından kendisine yollanmış..
1991'de kurulan ilk internet sitesi dünya çapında ağı (www) açıklayan bir siteymiş.Bu site hala çalışıyormuş..Adresi de şu imiş http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html (buraya tıklayabilirsiniz görmek için).Merak ettiniz değil mi,hadi tıklayın o zaman :)
M.Ö. 300'lü yıllarda Eski Yunan matematikçi Arkhytas tarafından yapılan ve buharla çalışan bir güvercinin,robotların atası olduğu tahmin ediliyormuş..
İnsan benzeri robotların ilkini Leonardo da Vinci 1495 dolaylarında yapmış..
Türkiye nüfusunun 2025'te 85,5 milyon ve 2050'de 93,5 milyon olması öngörülüyormuş..(Bence biz o sayıyı hayli hayli aşarız)
Yüzölçümü en büyük üç İlimiz Konya,Sivas ve Ankara'ymış..
Ay'ın çapı Avustralya'nın boyu kadarmış..
Dünya'da 70 kg gelen bir insan;Mars'ta 26,4 kg,Jüpiter'de 165,5 kg ağırlığında olurmuş..
Bunlar sadece rastgele gözüme çarpanlardı benim.Buraya yazamadığım daha o kadar çok ilginç bilgi yer alıyor ki kitapta..Bu yaz tatilinde Sayılarla Dünyamız , National Geographic Kids Eşsiz Dino-Pedi 'den sonra benim 1 numara Egemen'in ilgiyle okuyacağı Astronotlar Üşür Mü? adlı kitabı da eklemiş olduk okunacaklar listesine.Ama ben ondan önce davranıp okumaya başladım ve yarıladım bile kitabı..Bence bu kitap çocukların olduğu kadar yetişkinlerin de ilgisini çekecektir.Siz en iyisi mi daha fazla vakit kaybetmeden,size en yakın bir İş Bankası şubesine giderek çocuklar için hazırlanmış bu güzel karne hediyesinden (ücretsiz) alın,hem çocuğunuzu sevindirin,hem kitap okumasına vesile olun,hem de onun bilgi hazinesine yenilerini ekleyin...Kitaba ulaşamayanlar size bi güzellik yapayım..Astronotlar Üşür Mü? kitabını sanal olarak ta okuyabileceğiniz link için kitabın adına tıkkk..