20 Mart 2017 Pazartesi

Tanıştırayım: Şifa Kaynağı ALABAŞ 🌱🍈🍃

Perşembe günleri semt pazarım vardır benim.Sebze meyve alışverişimi taze taze pazardan yaparım.Ve alışveriş yaptığım pazarcılar hep aynıdır.Sebze tezgahım,meyve tezgahım,bakliyat tezgahım...Hal böyle olunca artık tanış ta olduk pazar esnafıyla.Elim kolum çok dolu olduğunda poşet servisi yapanı bile vardır.Geçtiğimiz perşembe günü yine sebze alışverişimi yaparken bir baktım pazarcının elinde bu cisim...Daha önce gördüm ama hiç ilgimi çekmemiş olacak ki sorma,öğrenme gereği bile duymamıştım.Pazarcı ''abla (ayyyyy ne kötü oluyorum bana abla dediklerinde,yokkk canım abla olacak yaşta hissetmiyorum ki ben daha😅😅😅) bu benden olsun,bir dene,çok faydalı''deyince tanışmış oldum kendisiyle.Tabi hemen pazarcıdan bir ön bilgi aldım,nedir,ne değildir diye.Ben de şimdi sizi tanıştırmak istiyorum efendim,kendileri yurtdışında "kohlrabi"yada ''cehennem topuzu'' adıyla bilinen Alabaş nam-ı diğer ''yer lahanası''oluyor.
Lahanagillerden (turpgiller ve lahanagiller aynı familyadanmış bu arada bilin istedim) eflatun ve açık yeşil olmak üzere iki rengi bulunan Alabaş,lifli ve vitamin,mineral bakımından da çok zengin bir sebze ve yüksek miktarda A, B1, B2, B3, B6, C vitamini ile demir,kalsiyum,fosfor ve potasyum içeriyor.(1 gramında bir portakaldan daha fazla C vitamini barındırıyormuş).
Alabaşın;güçlü bir antioksidan olduğu için kansere karşı koruyucu özelliğinden tutun da,tansiyonu dengelemesine,içerdiği demir sayesinde kansızlığa iyi gelmesine,kalp ve dolaşım hastalıklarından korumasına,böbrek taşı oluşumunu azaltmasına,gözlerde katarakt oluşumunu önlemesine,lifli ve düşük kalorili olmasından dolayı zayıflamaya yardımcı olmasına,sinir sistemi hastalıklarını tedavi etmesine kadar bir çok faydası varmış.
Fakat bu kadar faydaya rağmen vücuttaki iyotu emen özelliği yüzünden özellikle tiroid sorunu olanlar tüketirken dikkatli olsun lütfen. 
Dıştan kabuklu haliyle herhangi bir sebzeye fazla benzetemedim ama turpa ve şalgama benzetiliyormuş genelde.Dışındaki kabuğu kalın katmanlı,ben elma soyar gibi soydum öyle kolayıma geldi.Kabuklu birşeye benzetememiştim ama meyve kısmı aynen turpu andırıyor.Bu kısmı çiğ olarak zeytinyağı ve limonla beraber tüketebileceğiniz gibi pişmiş olarak yemeğini de yapabilirsiniz.Ben denemedim ama yaprakları da yemek yapmak için kullanılıyormuş.
Şekil turpa benziyor ama tat olarak hani beyaz lahananın yapraklarının içinde beyaz etli göbek kısmı var ya işte aynen onun tadında.Sertlik olarak ta aynen beyaz lahananın içindeki o göbek kısmı gibi.Bir de turp gibi sulu bir sebze değil.Yani kısaca şekil turp,tat beyaz lahana.Dediğim gibi vücuttaki iyotu emdiğinden haftada 1-2'den fazla tüketilmesi tavsiye edilmiyor.Benim gün içinde ara öğünüm oldu Alabaş ve tadını beğendim..Haftada bir tüketmeye devam..

Benzer Yazılar

10 yorum:

  1. Turbun iç kısmını çok severim. Ama alabaşı bilmiyordum. Seveceğim demekki:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tadı turptan ziyade beyaz lahana gibi aklında olsun :)

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. İstanbul pazarlarında da çok görüyordum ama tanışmak yeni kısmet oldu :)

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. Ben görmüştüm ama ilk kez denedim,hoşuma da gitti..

      Sil
  4. pazarda görüyodum yani böyle turp gibi yeniyo ha tamam sağol yerim artıkın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet şekil turp ama tat beyaz lahana..Afiyet olsun sana şimdiden :)

      Sil
  5. Burdaki marketlerde çok görürüm bunu (Almanya)daha bir çok sebze var böyle bilmediğim ama denemek öğrenmek istediğim evet bunun adı kohlrabi oldukça da severler ama nerde nasıl kullanılır nasıl pişirilir bilmem ..bilgiler çok güzeldi bu yayına denk geldiğime sevindim bundan yapılan tarifler mutlaka vardır köklü sebzeleri pancar havuç vs çok severim faydaları da çok fazla tarif bakacağım senin için bulursam türk mutfağına uygun bir şeyler mutlaka haber veririm.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben dış kabuğunu soydum ve çiğ çiğ yedim.Ama pişmiş yemeğini denemedim.Çiğ lezzeti çok hoşuma gitti ...

      Sil