Saftirik Greg'in Günlüğü / Jeff Kinney

Bu yaz tatilinde benim 1 numara Egemen'in okunacaklar listesinde çok istediği bir seriydi Saftirik Greg'in Günlüğü..Bu seriyi haziran başında gittiğimiz 9.Kadıköy Kitap Günleri kapsamında incelemiştik ama tanesi ortalama 15-25 TL. olan kitabın tüm serisini almak biraz tuzlu olduğundan alamamıştık.Sonra bir arkadaşımın Kadıköy Salı Pazarı'nda bulunan bir tezgahta kitapların uygun fiyatlı olduğunu söylemesi üzerine seriyi 11 kitap olacak şekilde tamamladım ben.Şimdi kitap sever arkadaşlar ya da kitap yazar arkadaşlar ''korsana hayır'',''emeğe saygı'' diyecekler haklılar da belki ama ben de ''ev ekonomisine destek'' diyeceğim ne yazık ki onlara...

Her neyse..Gelelim kitap hakkında ufacık bir ön bilgiye.Epsilon Yayınevi - Çocuk Kitapları Dizisine ait,orijinal adı Diary Of A Wimpy Kid olan Saftirik Greg'in Günlüğü serisinin yazarı Jeff Kinney.İlk kez 2007 senesinde yayınlanan kitap;ortaokula giden Greg Heffley isimli bir çocuğun okulda yaşadıklarını,hayatını ve duygularını eğlenceli bir dille ve çizimlerle günlük şeklinde anlatıyor.Serinin bazı kitapları sinemaya da uyarlanmış bu arada.

Seriden aldığımız kitaplar ise şu şekilde;

Saftirik Greg'in Günlüğü / 223 sayfa,basım yılı 2007.
Çocuk olmak zor iştir.Hiç kimse bunu,kendini birdenbire henüz gelişimini tamamlayamamış ''ufaklıklarla''her gün tıraş olmak zorunda olan ''azmanların'' aynı sıraları paylaştığı ortaokulda bulan Greg Heffley'den iyi bilemez.

Saftirik Greg'in Günlüğü:Rodrick Kuralları / 223 sayfa,basım yılı 2008.
Ne yaparsanız yapın,sakın Greg Heffley'ye yaz tatilinin nasıl geçtiğini sormayın.Çünkü bu konuda tek kelime etmek istemiyor.Greg yeni okul yılına başlarken yazın yaşadığı her şeyi,özellikle bir olayı ardında bırakmakta kararlı.Ancak ne yazık ki ağabeyi Rodrick tüm olanları biliyor.Zaten bütün sırlar bir gün açığa çıkar.Hele işin içinde bir de günlük varsa.

Saftirik Greg'in Günlüğü:Türünün Son Örneği / 224 sayfa,basım yılı 2009.
Artık şunu kabul edelim:Greg Haffley ''saftirikliğinden'' kurtulamayacak.Birinin bunu Greg'in babasına anlatması gerek!Frank Haffley oğluna çekidüzen vermeye ve onu ''adam etmeye''çalışıyor.Onu spor yapmaya,kendisine faydalı olacak etkinliklere teşvik ediyor.Elbette,Greg babasının bu çabalarını boşa çıkarmakta hiç zorlanmıyor.Ancak sonunda babası onu askeri kampa göndermekle tehdit edince,durumun ciddiyetinin farkına varıyor.Ya aklını başına toplayacak ya da başı ciddi derde girecek.

Saftirik Greg'in Günlüğü:İşte Şimdi Yandık / 224 sayfa,basım yılı 2009. 
Yaz tatili… Hava harika,tüm çocuklar dışarıda eğlenip tatilin tadını çıkarıyor.Peki Greg Heffley nerede dersiniz?Evde,panjurları indirip bilgisayar oyunları oynuyor.Greg,kendi deyimiyle ''ev kuşu'' için yaz tatili,"sorumluluklardan ve kurallardan uzak olmak" demek.Oysa Greg'in annesinin farklı bir tatil anlayışı var.Dışarıda gerçekleştirilen etkinlikler ve "ailece geçirilen zaman" olmazsa olmaz!Sizce kimin dediği olacak? Yoksa Heffley ailesine yeni katılan biri her şeyi değiştirecek mi?

Saftirik Greg'in Günlüğü:Ama Bu Haksızlık / 224 sayfa,basım yılı 2010.
Greg Heffley bir an önce büyümek için sabırsızlanıyor.İyi de büyümek iyi bir şey mi gerçekten? Greg birdenbire kendini kızlı-erkekli partilerin sorunlarıyla,artan sorumluluklarla,hatta büyümenin getirdiği sevimsiz değişikliklerle baş ederken buluyor.Üstelik bütün bunlar olurken en yakın arkadaşı Rowley de yanında değil! Ama bu haksızlık! Greg her şeyin üstesinden tek başına gelebilecek mi?

Saftirik Greg'in Günlüğü:Panik Yok / 224 sayfa,basım yılı 2010.
Greg'in başı dertte.Okul malına zarar verildi ve bir numaralı şüpheli de bizim Greg.Ama işin tuhaf yanı,Greg masum.En azından,masum sayılır.Herkes onun üzerine giderken,birden şiddetli bir kar fırtınası patlak veriyor.Heffley ailesi de evde mahsur kalıyor.Greg,karların erimesi halinde başına gelecekleri biliyor ama hangi ceza tatil boyunca ailenle eve hapsolmaktan daha kötü olabilir ki?

Saftirik Greg'in Günlüğü:Ah Kalbim / 224 sayfa,basım yılı 2012.
Havada aşk kokusu var! Ama bu Greg Heffley için ne anlama geliyor? Okuldaki Sevgililer Günü dansı,Greg'in dünyasını altüst ediyor.Greg bir yandan kendine bir kız arkadaş bulmak için çırpınırken,bir yandan da o büyük gecede yapayalnız kalmaktan korkuyor.En iyi arkadaşı Rowley için de umut yok ama bu bir teselli değil ki! Birden beklenmedik bir gelişme ile,Greg kendine bir dans eşi buluyor ve Rowley'i yalnız bırakıyor.Ama bir gece içinde çok şey değişebilir ve sonunda aşkta kimin kazanacağını asla bilemezsin!

Saftirik Greg'in Günlüğü:Batsın Bu Dünya / 224 sayfa,basım yılı 2013.
Greg Heffley çok ama çok dertli! En iyi arkadaşı Rowley Jefferson,Abigail ile çıkmaya başlayınca,onu tamamen unuttu! Ortaokulda yeni arkadaşlar edinmek de hiç kolay değil.Greg kaderini değiştirmek,yeni kararlar vermek ve kendine yeni bir yol çizmek zorunda.Peki her şey yolunda gidecek mi? Yoksa Greg'in hayatı "Batsın bu dünya!" dedirten bir hikayeye mi dönüşecek?

Saftirik Greg'in Günlüğü:Bende Bu Şans Varken / 224 sayfa,basım yılı 2014.
Böyle tatil mi olur? Ailece çıktıkları seyahatte Greg'in başına gelmeyen kalmıyor.Kötü oteller,berbat yemekler,garip bir evcil hayvan,hayal kırıklığı yaratan parklar,korkunç bir aile ve hiçbiri yetmezmiş gibi bir de hırsızlar! Greg'in işi çok zor.Onda bu şans varken!

Saftirik Greg'in Günlüğü:Hey Gidi Günler / 224 sayfa,basım yılı 2015.
Hayat eskiden daha güzeldi, diyorlar.Öyle miydi gerçekten?Kasabada herkes gönüllü olarak fişleri prizden çekip elektronik  eşyalar olmadan yaşamayı  denerken,Greg kendine bu soruyu soruyor. Ama modern  hayatın kendine özgü güzellikleri var ve Greg,eski günlere dönmek  konusunda hiç de hevesli değil.Heffley ailesinin evinin içinde ve dışında gerilim artarken,Greg  bütün bunların üstesinden gelmenin bir yolunu bulacak mı?Yoksa  “Hey gidi günler!” demek Greg gibi bir çocuk için çok mu zor?

Saftirik Greg'in Günlüğü:Karışık İşler Bunlar / 224 sayfa,basım yılı 2016.
Greg'in üzerindeki baskı giderek artıyor.Annesi bilgisayar oyunlarının onun beynine zarar verdiğini düşünüyor ve bunlardan vazgeçip daha “yaratıcı” şeyler yapmasını istiyor.Öte yandan Cadılar Bayramı çok yaklaştı ve Greg yılın en eğlenceli partisine gitmek zorunda.İyi ama nasıl? Peki Cadılar Bayramı'ndan geriye kalan şekerler bir film çekmek konusunda ilham verir mi acaba? Ya da film çekmek o kadar kolay mıdır? Of! Karışık İşler Bunlar…

Aldığımız 11 kitap haricinde;
Saftirik Greg'in Günlüğü / Kendin Yap Kitabı (2010)
Saftirik Vampirin Günlüğü (2011)
Saftirik Film Günlüğü (2012)
Saftirik Vampirin Günlüğü 2 / Ezik Prens (2012)
Saftirik Kurt Adamın Günlüğü (2013)
Saftirik Film Günlüğü-2 Kayıttayız! (2017)
kitapları da var.Bizde bu kitaplar yok.Olmayanları da alınca Saftirik Greg'in Günlüğü serisini tamamlamış olacağız.

Kitapları henüz okumadım.Sadece rast gele bazı sayfalara göz ucuyla baktım.Keyifli ve eğlenceli bir anlatımı olduğunu söyleyebilirim.Fırsat oldukça tüm kitapları okuyup Egemen'e kitap arkadaşlığı yapmayı düşünüyorum.Bu sayede hem kitap okumasını teşvik etmiş hem de kitabın içeriğini öğrenmiş olurum.Merak edenler varsa 11 kitabı 75 TL.ye aldım.Kadıköy Salı Pazarı'nda birkaç farklı kitap tezgahı bulunuyor ve arada fiyat farklılıkları var. İlgilenenlere;en uygun fiyatlı olan tezgah duvar tarafındaki 30 numaralı kitap tezgahı diye de yazayım...